Afacerea cu nuci franțuzești. Cât de profitabilă este livada înființată cu puieți din soiul Fernor aduși direct din Franța

Specialiștii de la institutele românești de cercetare recomandă cultura soiurilor autohtone de nuc, arătând că cele din import, mai ales nucii franțuzești nu se pot adapta la condițiile de la noi și nu vor da recolta așteptată, deși intră pe rod mai devreme. Explicațiile specialiștilor par să fie contrazise de Sebastian Pop din comuna Șăulia de Câmpie, județul Mureș care nu este nici pomicultor experimentat și nu are nici studii în domeniul agricol și cu toate acestea a ales să-și investească toate economiile într-o plantație de nuci aduși de la mii de kilometrii distanță, tocmai din Franța. Chiar dacă au fost foarte mulți cei care nu îi dădeau prea multe șanse, se pare că la șapte ani de la plantare nucii din soiul Fernor s-au aclimatizat destul de bine la Șaulia de Câmpie și au dat primele roade, iar sistemul de irigații îi ajută în continuare să se dezvolte armonios.
Afacerea a fost pornită în 2009
Totul a început în anul 2009 când, uitându-se la televizor, antreprenorul a văzut un reportaj cu o plantație de nuci care promitea un profit de 10.000 euro la hectar. Atras de mirajul câștigului rapid și fără să știe ce-l așteaptă, Sebastian Pop a început să se informeze intens cu privire la soiurile de nuci.
”Mi-am făcut la acel moment un calcul și am zis că două hectare de nuci îmi aduc 20.000 euro pe an. M-am lăsat furat de peisaj și de cifre, fără să știu ce mă așteaptă. Omul orice face este ca să trăiască mai bine și ce te ajută să trăiești mai bine, dacă nu banii. După acest reportaj am început să culeg informații și la circa doi ani ani am cumpărat teren și o casă în Șaulia de Câmpie, județul Mureș unde am plantat primii nuci franțuzești. Am ales nucii franțuzești după ce am studiat soiurile românești și mi-a dat seama că am mai multe șanse cu cele franțuzești”, a declarat pentru Agrointeligența Sebastian Pop, cel care deține o plantație de două hectare de nuci din soiul Fernor.
Locația nu a fost aleasă la întâmplare
Locația unde s-a înființat livada de nuci franțuzești nu a fost aleasă la întâmplare. Mureșeanul a căutat un loc care să aibă aceleași caracteristici de climă și sol ca locul de proveniență al materialului săditor.
”Primii puieți au fost plantați în aprilie 2009, deci primii pomi au deja 7 ani. În ciuda tuturor scepticilor, soiul este foarte bine adaptat la clima noastră. Eu chiar am studiat condițiile pedoclimatice ale localității de unde i-am cumpărat și sunt aproape identice cu localitatea unde am înființat eu plantația. Cele două zone se aseamănă foarte mult inclusiv pe ceea ce înseamnă temperaturi medii multianuale, altitudine, precipitații”, a explicat antreprenorul de ce a ales Șaulia de Câmpie ca loc pentru amplasarea plantației de nuci.

Citiți tot articolul aici.