Specialistii din piata agricola sustin ca afacerea cu nuci frantuzesti este una dintre cele mai bune investitii in momentul de fata, intrucat deficitul global ajunge la 100.000 de tone de miez de nuca anual. In Romania, exista din ce in ce mai multi intreprinzatori care aleg sa cultive nuci, iar in viitorul apropiat sunt sanse mari sa devenim un furnizor important pentru Europa.
Nucul este o cultura rentabila din punct de vedere economic, deoarece fiecare portiune a nucului poate fi utilizata, de la miezul apreciat pentru gust si pentru substantele nutritive pe care le contine (proteine, grasimi sanatoase, glucide, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc etc.) la lemnul care se utilizeaza in industria mobiliera. Asadar, exista nenumarati cumparatori ai acestui produs, cei mai multi provenind din tarile arabe, Spania si Grecia.
Cum infiintezi o livada de nuci
Pentru a infiinta o astfel de plantatie, trebuie sa realizezi o analiza amanuntita pentru a te asigura ca regiunea este potrivita si ca terenul este favorabil. Apoi, terenul va fi defrisat de vegetatia lemnoasa si, pe o perioada de 3-4 ani, se vor cultiva leguminoase, perene sau anuale. Abia dupa acest proces se poate infiinta cultura de nuc.
Densitatea potrivita de plantare este de 120 – 170 de pomi pe hectar, la o distanta de aproximativ 9 metri intre pomi si 10 metri intre randuri. Se sapa gropi adanci de 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se introduce balegar fermentat, dupa care se planteaza pomii.
Care sunt veniturile si cheltuielile
Investitia intr-o astfel de afacere poate ajunge la 2.000 de euro pentru un hectar de livada cu nuci frantuzesti si include achizitionarea pomilor, efectuarea lucrarilor agricole, combaterea daunatorilor si a bolilor, precum si salariile angajatilor.
Dupa ce plantatia incepe sa rodeasca vei obtine intre 2,5-3 tone de nuci pe hectar insa, in 7-8 ani de la infiintare, productia va creste la 6-8 tone. In medie, pretul este de 2 euro/kg pentru nucile in coaja si 6 euro/kg pentru miez. Nucile pot fi comercializate in Uniunea Europeana (si nu numai), venitul minim obtinut fiind de 10.000 de euro pe hectar anual.
Investitia se amortizeaza, de regula, dupa doi ani de la intrarea in rod a plantatiei, rentabilitatea livezii de nuci fiind de pana la 35-40 de ani. Un alt aspect pozitiv al acestei afaceri este faptul ca, dupa desfiintarea plantatiei, poti vinde lemnul de nuc pe piata externa cu 1.500-2.000 de euro pe metru cub.
Vedeti aici tot articolul.