Bolile nucului altoit si stropirea nucilor – Acest articol este scris din necesitatea de a lasa cititorii sa isi gaseasca singuri raspunsul la bolile si daunatorii care le afecteaza livada de nuc.
Incep prin a preciza ca toti clientii nostri primesc o data cu materialul saditor ghidul de tratamente a carui respectare intocmai va oferi garantia ca nucul nu va fi atacat de agenti fitopatogeni – bolile nucului. Din pacate, multi clienti ne suna pentru a le gasi raspuns la problemele aparute iar la intrebarea simpla daca au respectat ghidul de stropiri declara ca au uitat unde l-au pus/am primit asa ceva?/am dorit o livada eco. Fara a comenta aceste raspunsuri mentionam ca in ziua de azi, datorita fitopatologiei actuale in care virusii si insectele au atacuri mai puternice generate de seceta vara si iernile blande fara ger, nu se poate mentine o livada de nuc altoit fara a efectua stropiri! Asa ca daca va ganditi sa va faceti o livada, va rugam sa luati in calcul ca cel putin o data pe saptamana va trebui sa gasiti timp pentru a stropi, fertiliza si iriga livada. Primii 3 ani sunt decisivi in dezvoltarea ulterioara a livezii! Va vom ghida si instrui in acest demers pentru ca din pacate sunt multe surse in care informatiile sunt, de cele mai multe ori superficiale sau eronate, determinand o delasare in ideea in care decat sa facem ceva gresit mai bine sa nu facem nimic. Tot ce solicitam de la dvs este timp si acceptare, constientizarea nevoii livezii de a o ingriji si trata. Este vie, este investitia dvs. si in functie de implicare veti culege mai tarziu profitul.
Asadar, cele mai intalnite atacuri asupra nucului sunt de natura fungica sau insecticida si sunt reprezentate de :
Bolile nucului:
1. Arsura bacteriana (bacterioza generata de Xanthomonas arboricola
pv. juglandis),
2. Antracnoza (generata de Gnomonia leptospyla)
3. Viermele merelor ( Laspeyresia pomonella )
4. Acarienii frunzelor de nuc ( Aceria erinoea, cunoscuta si ca Eriophyes erineus)
5. Omida nucului (Datuna integerrima )
6.Paduchele testos (Lecanium corni din Familia Coccidae)
7. Paduchele nucului(Cromaphis juglandicola) si Paduchele mare de frunze al nucului (Callaphis juglandis)
8. Sfredelitorul Ramurilor (Zeuzera pyrina)
9. Paianjenul rosu al pomilor (Panonycchus ulmi)
10. Putrezirea radacinii (datorata ciupercilor Phytophthora si Armillaria mellea)
Desi am intalnit in timp si cazuri particulare cu atacuri de alte viroze la care am fost nevoiti sa facem analize in Laboratorul de fitopatologie al Facultatii de Horticultura din Craiova, au fost cazuri izolate, in mare parte determinate de solul impropriu plantarii nucului si a vegetatiei spontane, si nu consider necesara descrierea lor aici. In mare, va declar ca exista la ora actuala pesticide cu care putem trata orice boala! Trebuie doar sa fim informati.
Intrucat o poza face cat o mie de cuvinte am sa adaug in articol, la fiecare caz in parte fotografii dar si clasa pesticidelor cu care o combatem. Nu o sa specific exact substanta pentru ca nu mi se pare corect fata de clientii care au cumparat materialul saditor de la noi!
1. Arsura bacteriana sau Bacterioza
Boala bacteriala, se combate cu stropiri regulate cu fungicide cuprice
2. Antracnoza
Boala fungica, se combate cu stropiri regulate cu fungicide cuprice
3. Viermele merelor
Boala generata de insecta, se combate cu insecticide ce contin substantele active: (fenoxycarb) si (diflubenzuron) sau prin amplasarea la tulpina nucului a capcanelor cu feromoni.
4. Acarienii frunzelor de nuc
Se combate prin stropirea cu acaricide
5. Omida nucului
Se combate prin stropire cu insecticide ce contin (Bacillus thuringiensis). Partile afectate se taie si se ard.
6. Paduchele testos
Acest daunator este foarte intalnit in Romania. Tratamentul cel mai sigur este cel de preventie prin aplicarea de insecticide din clasa neonicotinoizi prin tratament foliar cu adjuvant, 3 tratamente la interval de 7 zile. Daca observam aparitia lui pentru ca nu am efectuat stropiri, cel mai sigur este sa ii indepartam manual, cu o penseta daca apar la plantele de interior. In cazul nucului cea mai buna solutie e preventia (un pliculet de insecticid specificat costa intre 4-7 lei)
7. Paduchele nucului si Paduchele mare de frunze al nucului
Se combate cu insecicid sau in mod natural, fiind omorat de Trioxys pallidus . Se mai aplica uleiuri vegetale: Confidor Oil.
8. Sfredelitorul Ramurilor
Se combate prin aplicarea de insecticid cu substanta activa: Hexaflumuron, teflubenzuron sau azinphos-metyl.
9. Paianjenul rosu al pomilor (Panonycchus ulmi)
Se combate prin aplicarea de pesticide cu urmatoarele substante active: abamectin, clofentezin, hexitiazox; săpun insecticid si ulei horticol
10. Putrezirea radacinii si a coletului – punctul de altoire
Se produce in soluri prost drenate sau la acumulare excesiva de apa la radacina pentru o perioada indelungata de timp. Se combate prin utilizarea de îngrăşăminte echilibrate în N.P.K. (N-sensibilizează plantele); irigarea corespunzătoare astfel încât să nu băltească apa pe rândul de pomi; pentru înierbare să se folosească gramineele sau sfecla de zahăr care nu constituie plantă – gazdă pentru Phytophthora cactorum, ca sursă de infecţie; protejarea pomilor de diferite acţiuni mecanice, care pot provoca leziuni şi deci porţi de pătrundere a ciupercii în plantă.
Si lista poate continua cu alte afectiuni cum ar fi cancerul de scoarta, atacul bacteriei Agrobacterium tumefaciens, aparitia de Ciuperca pastrav ce creste pe tulpina nucului (Polyporus squamosus), paduchele de San Jose etc. Trebuie acordata atentie si la atacurile vertebratelor asupra nucului: veverite si ciocanitori