Analiza miezului de nuca altoita Chandler – studiu comparativ al miezului de nuca

Recent citeam un articol foarte interesant despre continutul si importanta miezului de nuca si m-am gandit ca ar fi interesant sa realizez un articol cu concluziile acestuia. Articolul se numeste: “Physical properties of walnut (Juglans regia L.) nuts and kernels” si este realizat la Universitatea din Teheran de catre Amir Hossein Mirzabea, Ahmad Ráufib, Ali Mansouria, Kourosh Vahdatib
a Department of Agrotechnology, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran.
b Department of Horticultural Science, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran).
Urmarim cu interes studiile realizate in Asia Mica pentru ca sunt leaganul nucului, arealul cu cele mai vechi culturi de nuc si cea mai mare experienta.
Studiul devine cu atat mai interesant cu cat dezvolta o analiza detaliata a miezului soiului Chandler (soi dezvoltat de Universitatea din California ce a reusit in 30 de ani sa fie cel mai plantat soi datorita precocitatii mari si a calitatii miezului). Analiza incepe cum este de asteptat de la particularitatile de dezvolatare : lungime, grosime, inaltime ale soiurilor si al tipurilor de sol in care se adapteaza cel mai bine. Nucile sunt masurate prin tehnica procesarii imaginilor si analizeaza: diametru, sfericitate, volum, dimensiune si greutate miez.
Analiza se face pe 4 soiuri (trei soiuri autohtone iraniene -Z60, Z67, Isfahan- si soiul american Chandler) comparand esantioane de 1000 de nuci in coaja. Referitor la Chandler rezultatele stau astfel:
Nuca Chandler in coaja: Lungimea: 19.70 mm la 26.11 mm; Latimea: 16.64 mm la 22.34 mm; Grosimea: 16.56 mm la 22.23 mm
Miezul de Nuca Chandler: Lungimea: 15.54 mm la 20.86 mm; Latimea: 15.86 mm la 20.07; Grosimea: 14.87 mm la 18.93 mm.
Media greutatii nucii in coaja Chandler: 11,14 grame.
Media greutatii miezului Chandler: 5,76 grame
Procentul de nuca in coaja / miez: 51,86%

Va prezint analize grafice din studiu:

Advanced_Crop_Science_Vol-003

Advanced_Crop_Science_Vol-004

(a)           (b)             (c)              (d)
Fig. 1- Walnut nuts and kernels (A and a) Z67 genotype, (Band b) Z60 genotype, (C and c) Chandler variety and (D and d) Isfahan genotype.

 

Analiza miez de nuca Chandler plantatie de nuci altoitianaliza miez de nuca